Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Vi er gået ind i vinterhalvåret, hvilket betyder at det er mørkere i længere tid, og solen ikke længere er fremme fra de helt tidlige morgentimer og til langt ud på aftenen. For nogle mennesker er det deres yndlingsperiode, hvor der er masser af mørke, men for langt de fleste af os, er det en periode, hvor vi savner solen.

Det er heller ikke uden grund, at der snakkes om vinterdepression, mens det er meget sjældent man læser om en sommerdepression. En anden ting mange får “problemer” med, er at stå op om morgenen, da det er helt mørkt uden for.

Lys er essentielt 

Generelt er lys noget af det, der virkelig kan gøre en forskel på ens mentale sundhed. Hvis man ikke får nok dagslys, er der mange, der har en tendens til at være mindre glade.

Selvom der ikke lige er mange timers solskin, giver teknologien os nu muligheder for at få det lys, der kan sprede glæde. Evnen til at lave lys stammer naturligvis fra tilbage fra den 19. århundrede da Thomas Edison viste glødepæren frem i 1873, så evnen til at skabe lys uden solen er naturligvis ikke noget nyt.

Der er til gengæld stor forskel på at kigge direkte ind i en glødepære og så at opholde sig i dagslys, og lys er da heller ikke bare lys. Der er blevet forsket meget i netop lys og der er lavet mange lamper der simulerer sollys, og som er med til at give kroppen en fornemmelse af dette.

Noget af det der har vist sig at have en stor effekt, er såkaldte wake-up lights, som gør det lettere for mange at komme op om morgen, da dette lys simulerer en solopgang, og derfor gradvist øger styrken om morgen, så opvågningen ikke bliver så brat. Disse forhandles mange steder, og kan blandt andet købes hos Whiteaway og lignende steder.

Du kan finde en rabatkode til Whiteaway her og spare penge, og måske endda komme lidt lettere gennem vinteren, hvis du hører til blandt dem, der har det lidt svært ved vinterens mørke.