Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

Det er nemt at forelske sig i sit drømmehus. Med store planer om, hvordan fremtiden skal se ud, takker man ja til et købstilbud hos ejendomsmægleren, og alt er fryd og gammel. Hvert fald lige indtil at samme mægler kommer anstigende med en købskontrakt og syv forskellige bilag, som alle er vigtige elementer i den givne handel. Smilet ved at være blevet boligejer stiver bare ved tanken om at skulle gennemgå alt ejendomsmæglerens papirarbejde. Og hvad gør man så?

Få hjælp af en fagkyndig

Ligesom når man går til bageren efter brød og til frisøren for at blive klippet, så er det en god idé at søge råd hos en professionel indenfor bolighandel, når man er ved at købe et hus. Kontrakter til ejendomshandel kan være skrevet i et kringlet sprog, og der kan være tilføjet elementer, hvor sælger enten fraskriver sig ansvar for et givent problem eller hvor særlige vilkår i forbindelse med boligovertagelsen er anført. Det kan sagtens være, at man som køber er OK med vilkårene. Men derfor er det alligevel altid en god idé at få gennemgået kontrakten af en boligadvokat, så man i det mindste er fuldstændig sikker på, hvad det er, man skriver under på.

Bolighandlens bilag kan være alverdens ting

De bilag og særlige punkter, der kan være anført i en købskontrakt, kan dække over næsten hvad som helst. Så hvis man læser en købskontrakt og blot går ud fra, at det er en standard version, så skal man ikke nødvendigvis føle sig alt for sikker på, at det nu også er sandheden. Køber man et hus af ældre dato, er der ikke grænser for, hvad huset kan have af historie. Der kan være noget, der er gravet ned ude i haven, som senere kan have risiko for at sprede forurening. Man har f.eks. før hørt om, at der er opført ejendomme ovenpå gamle skrotpladser. Det har givet anledning til mange fund i de tilhørende haver, når jorden blev vendt rundt og gammelt affald kom til syne. Det kan også være, at der er særlige vilkår i forhold til husets tilslutning til et vandværk eller krav om at være med i en ejerforening.

Boligadvokaten er på din side

Har du spørgsmål til din købskontrakt kan du også altid spørge sagens ejendomsmægler. Du bør dog huske på, at ejendomsmægler er hyret af husets sælger. Du kan derfor ikke være sikker på at modtage uvildig rådgivning, medmindre du selv hyrer en jurist. Find en dygtig boligadvokat tæt på dig og føl dig helt tryg ved, at du får alle detaljer med. En fagperson på din side af forhandlingsbordet varetager din interesser. Og det vinder du på i sidste ende.