Dette indlæg er et betalt indlæg - det indeholder betalte links.

De fleste danskere bliver mere og mere bevidste om miljøet, og det er med god grund. Vi er rigtig mange mennesker på jorden, og vi producerer helt utrolige mængder affald hver dag. Der skal meget energi og mange ressourcer til at følge med vores forbrug, og meget ender med at gå til spilde i sidste ende.

Du kan dog gøre mange ting for at påvirke planeten lidt mindre, så vi forhåbentlig også har den om 100 år.

Nej til plastik

Plastik kan ikke nedbrydes i naturen, og det bliver et større og større problem at komme af med al den plastik, vi forbruger. Derfor kan du med fordel forsøge at skære ned på dit plastikforbrug. Du kan blandt andet skifte din tandbørste og opvaskebørste ud med versioner af træ eller bambus. Se også efter kosmetik, som ikke indeholder mikroplast.

Du bør også så vidt muligt undgå at købe bæreposer i supermarkederne – det er både dyrt og spild af plastik. Tag i stedet en mulepose med, når du skal ud at handle, og hav en liggende i bunden af din taske til spontane ture. Den holder i øvrigt meget bedre end plastikposen.

Det plastik, du ikke kan undgå, kan du sørge for at sortere for sig selv. Sæt en ekstra skraldespand op ved siden af den almindelige, så det er nemt at huske, og tag det med på genbrugspladsen om sommeren. Det er en god idé at sortere hård og blød plast for sig, men undersøg, hvordan din kommune gør det, så du ikke laver unødigt arbejde.

Skær ned på udstyr

De fleste danskere bor i huse, som er dobbelt så store, som de burde være. Ofte er både kælder og loft spækket med gamle ting, som enten ikke bliver brugt længere eller aldrig er blevet brugt. Det bør du skille dig af med – men det bedste er, hvis du kan blive bedre til at undgå fejlkøb fremover.

Når du for eksempel får et barn, er det stærkt overdrevet, at du skal investere i læssevis af nye ting.  Du behøver hverken et puslebord, en gåvogn eller en klapvogn og barnevogn. Nøjes med enten klap- eller barnevogn, og bær så barnet i en vikle resten af tiden. Det er både meget nemmere og giver et roligere barn. Skal du købe en barnevogn, så overvej en bæredygtig model, som for eksempel en fra Naturkind.